Spenningshodepine

Anders Galaasen Bakken, Kiropraktor, PhD

Spenningshodepine er en vanlig form for hodepine som kan påvirke mange. Det er derfor viktig å forstå årsakene til denne typen hodepine og hvordan den kan behandles på en effektiv måte.

Spenningshodepine er ofte forårsaket av stress, muskelspenninger og/eller dårlige arbeidsposisjoner. Det kan også være en komplikasjon av andre helseproblemer, som skader i nakke eller rygg. Spenningshodepine manifesterer seg oftest som en konstant, mild til moderat smerte i hele hodet, eller som et press på begge sider av hodet.

Behandling av spenningshodepine kan inkludere manuell behandling av rygg og nakke for å løse eventuelle ubalanser og redusere spenninger, samt øvelser for å lindre muskelspenninger og styrke nakken for å håndtere daglige belastninger. Det kan også være nyttig å lære stressreduserende teknikker, som avslappingsteknikker og pusteteknikker, dersom stress er en sterk bidragsyter til hodepinen. Visse medikamenter har også vist seg å ha en lindrende effekt.

I tillegg til behandling og trening kan det være nyttig for pasienter med spenningshodepine å følge en sunn livsstil, inkludert det å spise et balansert kosthold, å holde seg fysisk aktiv og å få tilstrekkelig hvile. Det kan også være nyttig å unngå triggere som kan forverre hodepinen, som røyking, stress på jobb, overdrevent koffeininntak eller for lavt væskeinntak.

Det er viktig å rådføre seg med en kiropraktor eller annet helsepersonell dersom man opplever hyppige eller alvorlige hodepiner. Med riktig behandling kan mange med spenningshodepine oppleve lindring og forbedring.

Referanser:

Cumplido-Trasmonte,C., P. Fernández-González, I. M. Alguacil-Diego and F. Molina-Rueda (2021). "Manual therapy in adults with tension-type headache: A systematic review." Neurologia (Engl Ed) 36(7):537-547.

Ertsey, C., M. Magyar, T. Gyüre,E. Balogh and G. Bozsik (2019). "[Tension type headache and its treatment possibilities]." Ideggyogy Sz 72(1-2):13-21.