Anbefalinger for deg med vondt i korsryggen!

Anders Galaasen Bakken, Kiropraktor, PhD

Korsryggsmerter er en vanlig tilstand som kan påvirke de fleste av oss. Om lag 80% av alle voksne opplever korsryggsmerter i løpet av livet. Korsryggsmerter er også en av de vanligste årsakene til sykemelding.

Så hva skal du gjøre dersom du får vondt i korsryggen?

Er det et nytt tilfelle, og smerten er håndterbar, bruker dette oftest gå over av seg selv. Dersom du ønsker raskere forbedring, forbedringen tar for lang tid, eller smerten påvirker muligheten din for å jobbe er det anbefalt å ta kontakt med en terapeut (som din lokale kiropraktor på Nærbø).

En oversikt over de beste europeiske retningslinjene for korsryggssmerter forteller oss at det er viktig å holde seg i aktivitet. En god undersøkelse med påfølgende råd og veiledning for din tilstand er også viktig. Som smertelindring er manuell behandling og trening anbefalt. Ved langvarige plager kan tilpasninger på arbeidsplassen og hjelp til å endre tankemønsteret være gode alternativer. Verdt å merke seg at smertestillende og betennelsesdempende medikamenter som paracet og ibux ikke er anbefalt for korsryggsmerter.

Som forebygging mot korsryggsmerter anbefales regelmessig aktivitet, vektkontroll og begrensing av statisk belastning.

I sum kan de fleste korsryggplager behandles effektivt hos kiropraktor med manuell behandling og trening. Man må også selv forsøke å holde seg i aktivitet og gjerne gjøre øvelser hjemme. En individuell behandlingsplan som passer til dine behov og mål er viktig for langvarige forandringer.

 

Corp N, Mansell G, Stynes S, Wynne-Jones G, Morsø L, Hill JC,van der Windt DA. Evidence-based treatment recommendations for neck and lowback pain across Europe: A systematic review of guidelines. Eur J Pain. 2021Feb;25(2):275-295. doi: 10.1002/ejp.1679. Epub 2020 Nov 12. PMID: 33064878;PMCID: PMC7839780.